DSC0688                                                             Hester Westra

 

Zondag 14 april in de Dorpskerk van Abcoude zal een meezing passie worden uitgevoerd door Collegium Vocale Consonant. Het is meditatieve passiemuziek met mooie koralen, orgelbegeleiding en solo’s voor bas en tenor. Scratch betekent dat de muziek niet lang, maar wel intensief wordt ingestudeerd. Op donderdagavonden en een oefenzaterdag op 6 april. Bij de uitvoering zingt het publiek de koralen mee, ondersteund door het koor en orgel. En wie de komende repetities mee oefent, kan ook de koordelen meezingen. 

John Stainer (1840 – 1901) componeerde de muziek van The Crucifixion. Hij was actief als organist in St. Paul’s Cathedral en schreef kerkmuziek en talloze goed in het gehoor liggende Christmas Carols. The Crucifixion wordt jaarlijks door veel koren uitgevoerd, vaak als concert maar ook scratch.

In Abcoude wordt de uitvoering geleid door de jonge en ambitieuze dirigent Hester Westra, sinds kort verbonden aan Collegium Vocale Consonant, maar al met een aardige staat van dienst wat betreft het dirigeren van oratoria, onder andere bij het projectkoor Sine Nomine en als invaller bij het Studentenkoor Amsterdam en de Utrechtse Studenten Cantorij. Ze is zelf actief als mezzosopraan in een vocaal kwartet en soleerde in Bach Cantates. Ze heeft kijk op wat zangers kunnen en is zeer inspirerend. Collegium Vocale Consonant heeft dan ook van harte ingestemd met haar initiatief om The Crucifixion scratch uit te voeren.